De EFRO-subsidie triggert ons om intensiever samen te werken

Hoe kunnen bedrijven innovatieve producten ontwikkelen en daarbij gebruik maken van de kennis van universiteiten en onderzoeksinstituten? Dat is de essentie van de regeling Grote R&D-samenwerkingsprojecten.
Thea van Kemenade en Jac Wijkmans

Een voorbeeld daarvan is het project COILED, waarbinnen kennisinstellingen, farmaceutische onderzoeksinstituten en (mkb-)bedrijven uit de regio Nijmegen-Oss hun krachten bundelen. Het doel is om uit te groeien tot een open innovatiecentrum dat wetenschappelijk onderzoek vertaalt in ‘halffabricaten’, die farmaceutische bedrijven vervolgens kunnen doorontwikkelen tot daadwerkelijke medicijnen.

Medicijnontwikkeling

Wereldwijd houdt de farmaceutische industrie zich steeds minder bezig met de vroege fase van medicijnontwikkeling. Ze laat deze stap over aan onderzoekscentra, zoals het Vanderbilt Center in Nashville (USA). Dit toonaangevende centrum is de inspiratiebron voor het consortium achter het project COILED (Center for Open Innovation in LEad Discovery). Het bestaat uit de Radboud Universiteit, het Radboudumc, het Pivot Park Screening Center, Inntrest, BioAxis Research en Pansynt. Thea van Kemenade: “Alle partners komen uit het biologisch, chemisch of medisch onderzoek gericht op de farmaceutische industrie. Daarmee beschikken we over alle expertise die nodig is om COILED tot een succes te maken.” 
Met EFRO-subsidie zet COILED een eerste stap. Deze subsidie, heeft de partners getriggerd om intensiever samen te werken, vindt Van Kemenade: “Als je samen een businessplan maakt en samen financiering aanvraagt, kun je een groter financieel risico dragen. Zo bereiken we een schaal die nodig is om farmaceutische bedrijven aan ons te kunnen binden.”

Trained immunity

Het project COILED heeft twee doelen. Het eerste is optimalisering van het proces voor de ontwikkeling van farmaceutische leads (waardevolle aanknopingspunten voor de ontwikkeling van medicijnen) en halffabricaten (kandidaat-medicijnen). Het tweede doel is de ontwikkeling van deze leads en halffabricaten. Farmaceutische bedrijven kunnen deze producten en informatie gebruiken voor de doorontwikkeling tot medicijnen. 
Inhoudelijk haakt COILED aan op de ontdekking van ‘getrainde immuniteit’ waarvoor de Nijmeegse hoogleraar Experimentele interne geneeskunde Netea in 2016 de prestigieuze Spinozaprijs ontving, zegt Wijkmans. “De basisgedachte hierachter is dat ons primaire afweersysteem een geheugen heeft, dat ontstekingen kan herkennen en er adequaat op kan reageren. COILED wil deze ontdekking gebruiken voor de ontwikkeling van kandidaat-medicijnen tegen onder meer bloedvergiftiging, aderverkalking, kanker, reuma en alzheimer.”

Samenwerking

Het duurde wat langer voordat het project COILED werd goedgekeurd, vertelt Van Kemenade. Dat had niets met de inhoud te maken maar met het feit dat de leden van het consortium uit Nijmegen en Oss komen en dus uit twee verschillende EFRO-regio’s. “Veel mensen hebben hun nek uitgestoken voor dit project. We zijn er dan ook trots op dat het gelukt is.” Hoewel COILED nog maar een half jaar geleden startte, heeft het project al aandacht getrokken. Wijkmans: “Eind mei 2017 mochten we ons nationaal presenteren op de regiobijeenkomsten van topsectoren. Begin juni trok COILED de aandacht van Brussel als voorbeeldproject voor het thema gezondheid. Inmiddels bereiden we samenwerking voor met diverse patiëntenverenigingen en collectebusfondsen. Onze ambitie is om vanaf 2018  samen te werken met verschillende grote farmaceutische bedrijven.”


Lees meer over het project COILED op Europa om de Hoek.