Coolback: innovatieve achterwand voor zonnepanelen

Zonnepanelen presteren minder goed, wanneer ze warmer worden. Bovendien zorgen grote temperatuurswisselingen ervoor dat de panelen eerder slijten.
Simon Meijer bij zonnepaneel

Voor dit probleem ontwikkelt het Arnhemse bedrijf Coolback Company met EFRO-subsidie een oplossing: een innovatieve achterwand die zonnepanelen automatisch koelt zonder dat daar stroom of water voor nodig is. Een interview met algemeen directeur Simon Meijer.

Validatie Zonnepaneel

Hoe kunnen we zonnepanelen zo efficiënt en duurzaam mogelijk maken? Op die vraag zoekt het bedrijf van Simon Meijer sinds de oprichting in 2011 een oplossing. “Mede met steun uit het EFRO-programma hebben we een aantal jaren geleden samen met KIWA Technology een onderzoek gedaan naar materialen voor zonnepanelen. Toen dachten we dat we via lenzen de opbrengst van zonnepanelen konden vergroten. Vandaar ook de vorige naam van ons bedrijf: Optixolar.”

De weg van de lenzen liep dood, maar het werd Meijer en zijn team wel duidelijk dat koelen een goede manier is om de opbrengst en de levensduur van zonnepanelen te vergroten. Want bij elke graad dat een zonnepaneel warmer wordt, daalt de opbrengst met een half procent. Die gedachte vormde het uitgangspunt voor een nieuwe aanvraag via de regeling R&D- samenwerkingsprojecten van OP Oost.

Coolpack PV

Er zijn verschillende methodes op de markt om zonnepanelen te koelen, zoals met water of ventilatoren. Die kosten geld omdat ze aangeschaft en onderhouden moeten worden, zegt Meijer. “Het doel van onze projectaanvraag was om een koeltechnologie voor zonnepanelen te ontwikkelen, waarvoor geen stroom of water nodig is en die de panelen niet duurder maakt.” In dit R&D-project werkte Coolback Company opnieuw nauw samen met KIWA Technology. 

“Wij hebben de technologie ontwikkeld; KIWA de testopstelling. Zo kregen we betrouwbare informatie over de opbrengst en slijtage van de zonnepanelen bij wisselende temperaturen. Op een testveld in Spanje konden we deze gegevens weer in de praktijk testen.” “De oplossing die we uiteindelijk vonden was een innovatieve achterwand: een Coolback. Deze vervangt het aluminiumframe dat vanwege de stevigheid om de meeste zonnepanelen zit maar geen koeleigenschappen heeft. Vandaar dat we onze bedrijfsnaam ook veranderd hebben in Coolback.” De afronding van het project staat voor het najaar gepland. Coolback Company is al volop bezig met de toekomst. Aan het begin van de zomer lanceerden we onze achterwand via een marketingcampagne en een uitgebreide website, zegt Simon Meijer. “Verder kijken we naar investeringen voor een productiefaciliteit die we in Nederland willen vestigen. Ook ontwikkelen we een machine, waarmee fabrikanten van zonnepanelen de zonnecellen in de Coolback kunnen assembleren.”

Geduld

Een grote R&D-subsidie aanvragen vergt veel geduld van ondernemers, zeker als je in een zeer competitieve branche zit zoals zonne-energie, vindt Meijer. “Je moet je dan steeds voorhouden dat het om grote bedragen overheidsgeld gaat en dat daar zorgvuldig mee omgesprongen moet worden. Dat is niet altijd even eenvoudig.” “Maar ons geduld is beloond, want met hulp van subsidie hebben we ons idee zo kunnen uitwerken dat we potentiele klanten betrouwbare informatie kunnen geven over de opbrengst en duurzaamheid van zonnepanelen met onze Coolback. We hebben niet voor niets al twee launching customers. Zonder de EFRO-subsidie was ons dit niet gelukt.”