ION+

Gelderse mkb-ondernemers die geld nodig hebben voor de ontwikkeling van hun unieke technologie kunnen vanaf september 2019 gebruik maken van ION+.
Eurobiljetten in tandwielen

Bij de programmering van OP Oost 2014-2020 is ook de mogelijkheid opgenomen om naast subsidies ook steun te verlenen via het verstrekken van zogenoemd ‘revolverend’ kapitaal, zoals leningen. Hieronder valt ION+.  

Het fonds helpt Gelderse mkb-ondernemers om hun innovaties sneller naar de markt en in productie te brengen. ION+ investeert in de voor Gelderland belangrijke sectoren Agro & Food, Health, High Tech Systemen & Materialen en Energie- en Milieutechnologie inclusief de biobased economy. Daarvoor is € 7.500.000 beschikbaar. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is fondsmanager  en verstrekt de financieringen  aan innovatieve Gelderse mkb’ers in de meest risicovolle innovatiefase. Het fonds verstrekt (achtergestelde, converteerbare) leningen van € 200.000 tot € 2.500.000. 

Ex-ante kapitaalonderzoek I en II

Om middelen uit OP Oost 2014-2020 in te mogen zetten voor ION+ heeft vooraf (ex-ante) een verplicht kapitaalonderzoek plaatsgevonden volgens de richtlijnen van de Europese Commissie.  Met dit rapport  “Innovatie als brandstof voor de regio” (Rebel,2017) is voor de periode 2017 – 2023 is een investeringsgat aangetoond van € 100 mln. tussen het aanbod aan kapitaal en de vraag. Conclusie hieruit is dat er een bestaansrecht is voor een financieringsinstrument dat zich richt op de innovatiefase.

Op vervolg op dit onderzoek is in opdracht van OP-Oost in deel II van het ex-ante onderzoek de governance van het fonds uitgewerkt. Dit onderzoek geeft een beschrijving van de vormgeving en aansturing van het innovatiefonds ‘ION+’. Oost NL kan vanuit ION+ met meer risico en vroeger investeren dan het participatiefonds van Oost NL en het sluit met grotere investeringsbedragen aan bij de valorisatiefondsen en De Groeiversneller. Zo is er voor ondernemers in Gelderland een aansluitende financieringsketen met 1 loket. Download hier de samenvatting van ex-ante onderzoek Deel II ION+